Przedstawię od podstaw pomysł na arenę walk. Zacznijmy od tego, że będzie ona znajdowała się na mapie (tu będzie potrzebna widoczność wszystkich graczy na mapie w tym samym czasie ale to chyba żaden problem :P) Lokacja areny wyglądałaby prawie jak na poniższym ss, oczywiście byłoby to ładniejsze bo to tylko szkic (tak, wiem jestem mistrzem painta)
http://prntscr.com/jdzyip
Byłby to mecz 20 minutowy (czas trzeba odpowiednio skoordynować do średniej szybkości poruszania sie po mapie, kwestia testów)
W meczu brałyby udział 2 drużyny (tu nazwę je A i B dla uproszczenia)
Raz na tydzień w Niedzielę o godzinie 20:00 wystartują zapisy trwające 8 minut, na walki może zapisać sie każdy kto osiągnął co najmniej 10lvl (lekka dyskryminacja ale 10 lvl bardzo szybko się wbija i przez ten czas gracz trochę "liźnie" gry więc nie będzie randomizacji)
System losowałby teamy od 4-8 graczy (2 lub więcej teamów w zależności od ilości zapisanych graczy). Losowanie graczy do teamu odbywałoby się na podstawie lvl postaci oraz posiadanego poziomu areny (czyli na podstawie dwóch głównych czynników teoretycznie świadczących o sile)
Kwestia ilości teamów zmusza do stworzenia równoległych lokacji by kilka meczy mogło odbywać się w tym samym czasie.
Teraz tak. Mecz rozpoczyna się o 20:08, 2 minuty pozostają na rozlosowanie drużyn dla systemu i wrzucenie graczy na lokacje ( +- zostanie minuta by gracze mogli sie przywitać, powyzywać itd xD), a no musi być tez czat drużynowy ale to nie powinien być problem. O godzinie 20:10 rozpocząłby się właściwy mecz. Grupy zostałyby rozrzucone na bazy A i B (patrz ss) małe kryształy byłyby od startu meczu zrespione natomiast duży kryształ zrespił się po raz pierwszy o 20:11 (małe niedopowiedzenie, czas respu kryształów liczy się od momentu ich zebrania) Gracze jak konie z boksów ruszyliby by zbierać kryształy dla swojego teamu, jasne, że wygrywa drużyna z największą ilością pkt za kryształy. By dostać punkty za zebrane kryształy trzeba przenieśc je do swojej bazy. Zbieranie kryształu następuje po kliknięciu go myszką a po jego zebraniu nad naszą postacią mamy kryształek (prawie jak korona heh) oraz nasza szybkość poruszania sie po mapie spada o połowę. Podczas transportu kryształu do bazy przeciwnicy mogą nas zaatakować przez co odebrać nam kryształ. Po każdym ataku na gracza z kryształem posiada CD 1 sekundy do następnego ataku. Przegrany gracz trafia do swojej bazy, jego wskrzeszenie następuje po 5 sekundach. Oczywiście po wskrzeszeniu gracz ma odnowione HP i Reiats. Za każdy wygrany pojedynek mamy odnowione 30% naszego HP i 10% Reiatsu. Walki odbywałyby sie przez raporty. Przeciwnika można zaatakować po przez kliknięcie w niego myszką (raz) ale tylko gdy jest się w obrębie tego gracza np. promień jednego pola? Nie wiem jak to będzie z mapką.
Oczywiście za ataki jak i za zbieranie kryształów gracze otrzymują punkty indywidualne, które po zakończonym meczu są przeliczane na Odznaki honoru za które można w zakładce areny można kupić różne rzeczy. Istniałby też ranking ogólny sezonowy (sezon trwa 3 miechy) w którym za wygrany 1 mecz dostalibyśmy 3pkt, 2 za przegraną a 1 pkt za remis. Top 3 graczy by otrzymała indywidualne tytuły. top 4-10 też swoje tytuły, ale słabsze. oraz jakieś profitki dla każdego gracza z areny w zależności od zdobytego miejsca (o ile nie wykracza ono poza top100 hehe)
To chyba tyle xD
Czekam na opinie oraz pytania jeśli coś nie jasne.
EDIT:
A no bym zapomniał, pewnie nikt nie czai o co chodzi z tytułami xd nie wiem czy Adminy tam mają jakiś pomysł na tytuły ale w ciągu najbliższych paru dni napisze swoją koncepcję systemu tytułów dla graczy. Na razie wystarczy wiedzieć, że gra warta zachodu xD
Pozdrawiam Re
- Strona 1 z 1
- 1
- Forum dyskusyjne » Goteiarena » Propozycje oraz pomysły » Arena walk by Resho
-
Temat: Arena walk by Resho
-
Post napisany 05.05.2018 11:15
-
Edytuj Post napisany 07.05.2018 13:22Trochę się rozpisałeś xD
Pomysł ogółem dobry, jestem za, ale sezon mógłby trwać nieco krócej.
Małe pytanie; punkty z rankingu sezonowego dawałyby automatyczne profity, czy można by je wymienić na coś w wyżej wspomnianym sklepie? -
Post napisany 07.05.2018 16:25punkty z rankingu sezonowego służyłyby tylko do ustalenia miejsc graczy
- Strona 1 z 1
- 1